Jaarverslagen

Kort Jaarverslag 2017 van de Sint Lindertmolen

Onderhoud:

Gedurende het jaar zijn er door de mulders een aantal kleinere werkzaamheden uitgevoerd: rond de molen zijn de kiezels vervangen door gras waardoor er een meer authentiek beeld ontstaat en er niet steeds steentjes uit het gras geraapt hoeven worden. - om duivenoverlast te voorkomen is er een rol geplaatst boven de toegangsdeur en de toegang tot de molen voor vogels is afgeschermd met gaas – de ophanging van de veiligheidshekjes is verbeterd,  aan de steenkraan is i.v.m veiligheid een bout vernieuwd - in de vangbalk is i.v.m. veiligheid de pin met borging vervangen - de buitendeuren hebben stoppers gekregen om dichtwaaien te voorkomen - de staart van de molen is opgehaald omdat de slof over de grond ging slepen - wij konden een oude werkbank ophalen in Wijnandsrade, bij een broer van ‘n bestuurslid; de werkbank wordt wat gerenoveerd en wordt in de onder-molen onder het raam geplaatst.

En na 9 jaar overleg met de gemeente over aanstraling van ons rijksmonument: de molenverlichting is eindelijk geïnstalleerd. Het werk is helemaal door ons zelf gedaan, zoals de elektriciteit aanpassen, grondkabels leggen, fundamenten maken voor de schijnwerpers en alles aansluiten. Materiaalkosten waren voor de gemeente.

Inmiddels is ook de wei achter de molen met aangevoerde grond minder aflopend gemaakt en opnieuw ingezaaid waardoor deze beter geschikt is voor evenementen; stukken heg werden herplant.

 

Bezoek:

De molen is in 2017 bezocht door ruim 600 personen waarvan ca. 125 kinderen.

Naast individuele bezoekers komen er ook diverse groepen de molen bezichtigen waaronder de school De Sleyje uit Heel, maandelijks een groep gehandicapten met begeleiders, de heemkundevereniging enz.

De molen is  gedurende het jaar op 99 dagen open geweest voor publiek.

Dat het flink gewaaid heeft mag blijken uit een fors toegenomen aantal omwentelingen, nl. ruim 106.000.

Activiteiten:

De samenwerking met de Leonardusmolen in Maasbracht en de Hompesche in Stevensweert (eigendom van Natuurmonumenten) leidde tot een nieuwe fietsroute langs de drie molens van Maasgouw. De VVV Midden-Limburg verzorgde de folder met knooppunten en informatie over de molens, de gemeente Maasgouw betaalde. In het Open Monumentenweekend in september werd de folder gratis uitgereikt, tezamen met een aangeklede snee molenbrood, appel en drankje. We hebben voldoende folders in voorraad voor ‘n herhaling komend jaar.

In het najaar hielden de Vrienden van de Beegderheide – een grote groep vrijwilligers – hun gebruikelijke instructie in onze molenschuur. Een gezellige middag met vlaai en een kijkje in de molen. Met aansluitend ‘hun’ natuur in.

In de winterperiode van november t/m maart maakten de Dolfijnen van Waterscouting De Terwindvaarders  weer gebruik van onze molenlocatie voor hun spel, wekelijks op zaterdagmorgen. Het betreft ‘n 25tal kinderen van 8 tot 12 jaar uit Heel, Wessem en Beegden met een 7tal stafleden. Hun zomerverblijf met loods en boten ligt aan het water bij Pol. ’s Winters gaan ze vooral het bos in en onze speelweide en naastgelegen Beegderheide lenen zich daar goed voor. De staf bespreekt vooraf zijn activiteit en taakverdeling met een kopje koffie binnen in de molenschuur. Onze vernieuwde speelweide was net op tijd klaar!

Op 2 december werd de molen eindelijk in het licht gezet. Die eer viel te beurt aan raadslid mr. Clemens Meerts. Vertegenwoordigers van gemeente, collega molens  en  verenigingen, evenals tientallen dorpsgenoten  dronken een glaasje glühwein of kruidenbitter bij dit heuglijke gebeuren.

Bijzonder:

Heel bijzonder was de twee jaarlijkse uitreiking van de Molenpenning Limburg aan onze molenaar ir. Jo van Herten, tezamen met molenaar Jan van Woezek. Door de voorzitter van de Molenstichting Limburg werden deze blijken van grote verdiensten uitgereikt op de Petrusmolen in Roggel (Jo draait op twee molens!!) op 30 september. Jo is langdurig lid van het bestuur van de Limburgse stichting en voorzitter van haar technische commissie. In die hoedanigheid heeft hij op veel plaatsen gemeentebestuurders geadviseerd, geholpen bij de oprichting en fusie van molenstichtingen en geïnformeerd over de aanpak van molenbiotopen enz.:

 

Kort Jaarverslag 2016 van Stg. Molen Beegden

2016 Was een druk jaar met veel (publieks)activiteiten.

De molen draaide – dankzij onze drie vrijwillige molenaars en een scholier ‘molenaar in opleiding’ – weer wekelijks op woensdag- en zaterdagmiddag. Daarnaast draaiden we extra, op afspraak met een aantal groepen, waarvan sommigen de molen ook als vertrek- en eindpunt gebruikten voor een wandeling over de Beegderheide.

Waaronder maandelijks een groep licht gehandicapten met hond, zoals reeds vanaf 2011 op de eerste maandagmiddag van de maand.

Wij namen deel aan de jaarlijkse activiteiten als de Nationale Molen- en Gemalendagen op 14 en 15 mei, het nationale Open Monumentenweekend op 10 en 11 september en de Limburgse Molendag op 2 oktober. Wij draaiden van 11 tot 17 uur. Koffie, ranja, koekjes, fiets- en wandelroutes stonden klaar, evenals een molenkleurboekje voor de kinderen.

Dit jaar verzorgden wij ook meerdere educatieve bezoeken van schoolgroepen: op 14 en 19 april twee groepen van 40 communicantjes van Basisschool Lahrhof uit Sittard. Op 1 juni groep 5 van Basisschool De Sleye uit Heel met 31 kinderen. En tussen 27 september en 11 oktober ontvingen we op 4 dagdelen 8 groepen met 75 kinderen van basisschool Martinus uit Beegden. Naast steeds twee molenaars en secretaris waren Mien en Antoon geestdriftig in de weer. Zij verzorgden later ook nog een prijsuitreiking op school voor de tekeningen en quiz die de kinderen gemaakt hadden.

Op 26 juli kwamen honderden deelnemers aan de Peel- fiets4daagse langs onze molen. Tientallen namen de moeite om af en stappen en een blik te gooien in schuur en molen.

In het najaar hielden de Vrienden van de Beegderheide – een grote groep vrijwilligers – hun gebruikelijke instructie in onze molenschuur. Een gezellige middag met vlaai en een kijkje in de molen. Met aansluitend ‘hun’ natuur in.

Najaar 2015 waren de Dolfijnen van Waterscouting De Terwindtvaarders voor het eerst bij ons te gast. In de winterperiode van november t/m maart gebruiken zij onze molenlocatie voor hun spel, wekelijks op zaterdagmorgen. Het betreft ‘n 25tal kinderen van 8 tot 12 jaar uit Heel, Wessem en Beegden met een 7tal stafleden. Hun zomerverblijf met loods en boten ligt aan het water bij Pol. ’s Winters gaan ze vooral het bos in en onze speelweide en naastgelegen Beegderheide lenen zich daar goed voor. De staf bespreekt vooraf zijn activiteit en taakverdeling met een kopje koffie binnen in de molenschuur.

Bijzonder was dat de Terwindtvaarders dit jaar hier ook hun jaarlijkse ‘eed van trouw’ van nieuwe leden en stafleden hielden, in aanwezigheid van familie en vrienden. Al met al een indrukwekkende, serieuze en feestelijke bijeenkomst, op 23 januari, koud maar droog.

Dan het molenmuziekfestijn 2016: MILL@WORK. Als molenstichting beheren wij een industrieel monument ten dienste van de gemeenschap. Dat betekent niet alleen dat wij wekelijks de molen laten draaien en aparte openstellingen organiseren voor schooljeugd en allerlei groepen, maar om de twee jaar een publieks activiteit (laten) organiseren van museale en muzikale aard. Ouderwetse weidefeesten met de molen op de achtergrond, overkapt podium en tenten rondom. Dat begon in 2005 met een molendrama, in stromende regen, opgevoerd door een rondtrekkend internationaal gezelschap. En vervolgens werden allerlei muziekfestijnen, tentoonstellingen, jeugdvoorstellingen, kleine muzikale optredens e.d. georganiseerd, dan wel gefaciliteerd, enkele keren in samenwerking met of door de grotere muzikale verenigingen uit ons dorp.

N.a.v. de evaluatie MMF 2014 werd gekozen voor een experimenteel muziekfestijn 2016 door en voor de jeugd. Onder de werknaam: MILL@WORK. Bij de organisatie werden de Beegder Jeugdharmonie en het Niekee College uit Roermond betrokken en een muzikaal coördinator werd aangetrokken in de persoon van Jos van Rens uit Beegden.

Muzikaal is de opzet uiteindelijk zeer geslaagd!! Mede dankzij Jos van Rens. Met deelname van : Jeugdharmonie Crescendo o.l.v. een nieuwe dirigent, - een compleet nieuwe jongeren coverband Cool Blend, die ook samen speelde (apart ingestudeerd) met de jeugdharmonie -een 15tal jonge muzikanten van de Zang- en Musicalklas van Jan en Maja Alofs en Jeugdwerk De Drammertjes -dan het vrij jonge akoestisch professionele Duo Pyure -en de kaskraker van de avond: de Limburgse coverband From USA; allemaal muzikanten uit dorp en regio. De presentatie lag mede in handen van een medewerker van RTV Roermond. De EHBO Beegden maakte tevens een fotoreportage.

Een 15tal vrijwilligers van Beegder verenigingen hielp bij de hele organisatie. Financieel speelden wij quitte, dankzij ook een bijdrage van Maasgouw als evenementensubsidie op grond van 3 onderdelen: beleven van cultuur, evenement is nieuw/vernieuwend en er wordt samengewerkt met lokale (welzijns-)organisaties en ondernemers.

Voor de statistiek:

de molen is in 2016 104 maal open geweest voor het publiek,

we hebben 803 bezoekers mogen ontvangen, waarvan 261 kinderen (excl. Mill@work)

de molen heeft bijna 81000 omwentelingen gemaakt. Mogelijk nog wat meer omdat de teller een poos gefaald heeft.

 

Verberg tekst Toon tekst