Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum

Bij de Beegder molen stond een houten schuur, bedoeld voor opslag van granen e.d. Laatste molenaar Sjeng Niessen woonde in het huis rechts van molen en molenschuur. (In de aanpalende schuur van zijn woning had hij in 1965 ook een elektrische hamermolen geplaatst.) De molenschuur was versleten en bij de grote renovatie van molen in 1999 werd hij afgebroken. Toen voldoende gelden verworven waren werd de schuur in 2002 alsnog opnieuw gebouwd. De onderbouw is van steen (van buiten deels met hout bekleed), de bovenbouw van hout. De schuur is voorzien van elektriciteit, verwarming, keukentje en toilet.

Hij is ingericht als bezoekersruimte en voorzien van informatiepanelen en folderrek. Tevens is een bescheiden bibliotheek aanwezig met molenboeken over aangrenzende molens, de 120 molens in Limburg (zeer omvangrijk overzicht) en uit de Nederlandse provincies en aangrenzend Duitsland.  Ook allerlei andere boeken over molengebruiken, molentypen enz. enz. Daarnaast verstrekt een computer (met groot tv-beeld) allerlei informatie over deze en andere molens, evenzo over de naastgelegen Beegderheide. In de onderbouw van de molen zelf staan allerlei voorwerpen en werktuigen die met het oude molengebeuren van doen hebben.

Openingstijden van de Sint Lindertmolen:

Bezoekerscentrum en molen (benedenverdieping en molen zelf) zijn normaliter op woensdagmiddag en zaterdagmiddag te bezoeken, van 13.00 tot 17.00 uur. Dankzij de inzet van drie molenaars kan dat. Als de blauwe wimpel aan de molen hangt, kunt u het bezoekerscentrum binnen stappen en vervolgens de molen. Let wel op de veiligheidseisen. Kinderen uitsluitend onder begeleiding.

Voor bezoek van groepen gelieve u vooraf een afspraak te maken, dan kunnen de molenaars tijdig de nodige voorbereidingen treffen. Zo’n bezoek kan ook op andere tijden. Een afspraak kan gemaakt worden met de  secretaris: lindertmolen@gmail.com , tel. 06.42924133

De molen draait uiteraard ook bij jaarlijkse molendagen.  Dat zijn: de Nationale Molendagen, 2de weekend in mei - de Nationale Monumentendagen, 2de weekend in september - en de Limburgse Molendag, 1ste zondag in oktober, tevens Beegder kermis. Zie 'actueel' voor overzicht.

 

Verberg tekst Toon tekst